Jump to content
  • Advertisments


Advertisment


NVIDIA anunta urmatoarea generatie de placi video


TheWolfy

Recommended Posts

NVIDIA urmeaza a lansa maine urmatoarea generatie de placi video: RTX 4000 pe arhitectura Ada Lovelace. 

Aceasta arhitectura este construita pe procesul de 4nm si vor include:

 

- Memoria VRAM pana la 24 GB GDDR6X

- Boost clock pana la 2600 Mhz (cel mai mare boost de pana acum)

- Interfata de memorie pe 384-bit pe un bandwith de 1 TB/s (cel mai mare de pana acum)

- 16.000 CUDA Cores

- TDP de pana la 660 W

 

Ada Lovelace este o portare a arhitecturii Ampere, cu Streaming Multiprocessors marit, TMU marit (automat RT si CUDA cores marit), interfata pe PCI-Express 5.0 (se estimeaza un transfer de informatii de 64 GB/s de date pe noua interfata). 

 

Jez0rgi.jpg

 

Dupa acest leak, in poza fiind ZOTAC RTX 4090, se estimeaza ca modelul ce va fi anuntat (RTX 4090) va fi un triple slot (sau 4-slot) si totodata lungimea placii va fi o problema pentru carcase, deoarece atinge limita de intrare pe carcasele common.

Noua generatie RTX va cuprinde un connector nou (12VHPWR) cu senzori de turatie, senzor de TDP si totodata limita connector-ului va fi de 600W (unul singur) (se estimeaza ca pe RTX 4090 / 4090TI vor fi doua astfel de connectori unde limita de consum se va limita la 1200W). 

 

A4fRlYF.jpg

 

HMFrCwg.jpg

 

oUKqFwy.jpg

 

Totodata Lenovo anunta parteneriat cu NVIDIA, astfel incat au dezvaluit design-ul lor pentru RTX 4090. 

 

A9lAHXQ.jpg

 

Legat de performanta teoretica, se estimeaza ca noua arhitectura sa cuprinda:

 

- 12 graphics processor unit (7 pe RTX 3000)

- doua configuratii de streaming multiprocessor (la fel ca pe rtx 3000)

- schimbari de sub-core-uri (INT32 si FP32 sunt acum separate, nu vor imparti aceeasi arie de procesare, insemnand ca pipeline-ul va fi mult mai optimizat)

- Cache L1 DE 192 KB x 2 ( pentru ca vine impartit pe fiecare SM ) (de 10x mai mult decat pe rtx 3000) 

- Cache L2 de 64 MB (128 in total pentru ca vine impartit pe fiecare SM)

 

Se estimeaza ca performanta dintre RTX 3090TI si RTX 4090TI este de 2.4x mai mare si totodata se estimeaza ca RTX 4090TI sa ajunga pana la 48GB GDDR6X. 

 

 

 

Evenimentul se poate urmari aici, urmand ca ziua urmatoare sa postez specificatiile corecte si clare ale modelelor de placi video, 

Edited by TheWolfy
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

c5lGxst.jpg

 

DEEP LEARNING SUPER SAMPLING 3 (DLSS 3.0)

 

NVIDIA anunta DLSS 3.0, urmatorul pas in performanta si totodata upscalling-ul bazat pe inteligenta artificiala. 

 

DLSS 2 se baza pe pre-procesarea frame-urilor combinand mai multe secvente de frame-uri, analizandu-le, totodata prin training rezultand o imagine mult mai definita si o performanta mai crescuta.

DLSS 3 se bazeaza pe algoritmul Optical Flow, algoritm in care AI-ul (Tensor core-urile din arhitectura placii video) este capabil sa analizeze frame-ul curent si frame-urile previous, prin distingerea cursului de efecte pe tot parcursul frame-urilor. Algoritmul analizeaza cum fiecare efect (particule, shadows, obiecte statice, ambient occlusion) progreseaza intr-o scena, retine pozitia lor pe tot parcursul frame-urilor si invata cum acestea actioneaza dinamic pe tot parcursul gameplay-ului. Asa, algoritmul este capabil sa genereze noi frame-uri viitoare cu pozitiile deja retinute si reuseste sa reduca efectul de shadow tearing, si totodata sa creasca calitatea gameplay-ului, dar si sa creasca performanta. 

 

xDwJGRo.jpg

 

https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-introduces-dlss-3-with-breakthrough-ai-powered-frame-generation-for-up-to-4x-performance

 

Deoarece acest algoritm functioneaza doar cu Optical Flow Accelerator, o componenta din pipeline-ul DLSS-ului 3 si totodata acceleratorul din noua generatie de tensor, DLSS 3 va fi disponibil doar pe placile video de la RTX 4000 in sus . 

 

 

Acest algoritm reuseste sa dubleze, chiar sa tripleze performanta in unele jocuri. 

In Flight Simulator reuseste sa dubleze performanta, iar in Cyberpunk 2077 reuseste sa o tripleze (de la 20 FPS la 80-90 FPS). 

 

1hkEgwX.png

 

RTX 4090 

 

NVIDIA anunta RTX 4000, noua generatie de placi video bazata pe arhitectura ADA Lovelace, 

 

VdT40Eu.jpg

 

ADA Lovelace aduce un die micsorat (608.4 mm^2 in comparatie cu 628mm^2 pe RTX 3000), 76 miliarde de tranzistori (in comparatie cu 28 miliarde pe RTX 3000) asta insemanand ca densitatea tranzistorilor s-a marit la 125 milioane / mm^2. Arhitectura se bazeaza pe procesul de fabricatie pe 4 NM (de data asta in parteneriat cu TSMC), pe interfata PCI-Express 4.0 cu noul connector ATX 12VPWR 5.0. Arhitectura aduce o noua generatie de Streaming Multiprocessor, cu acceleratori precum Optical Flow, Shadow Execution Reordering (optimizeaza paralelism-ul in workload-urile heavy, facand reordering pe elementele ce trebuie procesate instant), a 3-a generatie de RT Core, a 4-a generatie de Tensor Core, 

Este echipat cu 24 GB GDDR6X cu bandwith de 1 TB / s pe interfata de 384-bit. Cu pana de 4 ori mai performant decat 3090ti 

Consumul urca pana la potentialul maxim de 650W pe 4090

 

egPPVtq.png

 

wJflEpx.jpg

 

3yjFfI3.jpg

 

 

Aici aveti specificatiile placii

 

jMlthh3.jpg   Hhj08Uv.jpg

 

NVIDIA anunta potentialul maxim al arhitecturii, 2k @360 FPS pe orice joc competitiv si totodata capabilitatea de a inregistra si juca in 8K / 60 FPS

Noul encoder este acum implementat si in driver-ul placii, astfel incat vei avea optiunea de a inreistra 8K / 60 FPS. NVIDIA sustine faptul ca jocurile precum DOOM Eternal, God of War si alte jocuri vor fi capabile sa ruleze in 8K la 60FPS impinse cu tehnologia de DLSS 3. 

 

Latenta scade pana sub 10ms pentru orice joc competitiv, iar latenta poate fi si mai scazuta daca activezi dlss 3. 

 

MIjwEHD.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Advertisments


Advertisment


×
×
  • Create New...